Wat is beeldende therapie?

Creatieveling Amsterdam Beeldende therapie
Het is niet altijd gemakkelijk om onder woorden te brengen wat je voelt of denkt of vindt, of wat je dwars zit. Soms weet je niet eens wat je dwars zit, laat staan dat je het een ander kunt uitleggen!

In beeldende therapie is dat ook niet nodig. In een beeldende therapie ligt de nadruk niet op het praten, maar op het doen.

 

Individuele therapie voor kinderen
Voor kinderen is beeldende therapie een laagdrempelige en speelse manier om hen de mogelijkheid te geven zich te uiten, zonder woorden. Ze hoeven niet perse over zichzelf te praten, of over de dingen die hen dwars zitten, maar kunnen vooral knutselen met beeldende materialen, zoals potloden, klei, stiften, hout, krijt, gips etc.

Al doende kunnen kinderen iets laten zien van wie ze zijn, wat hen bezig houdt, hoe ze zich voelen en gedragen en hoe ze dingen aanpakken. Zo betrekken kinderen, op een non-verbale manier, de therapeut bij hun belevingswereld, die daar vervolgens bij kan aansluiten en van daaruit het kind verder kan helpen.

Het knutselen geeft kinderen ook de mogelijkheid om dingen over zichzelf te ontdekken, zich te ontwikkelen of iets te veranderen. In de beeldende therapie staat het ‘doen’ dan ook voorop.

Beeldende therapie voor gezinnen
Beeldende therapie is er ook voor gezinnen waar bepaalde problemen steeds terug blijven komen en het nog niet gelukt is om daar zelf verandering in te brengen. Door samen bezig te zijn, is het mogelijk om te ontdekken hoe jullie als gezin met elkaar omgaan, welke patronen er zijn ontstaan, wat er speelt in jullie gezin, waar de kwaliteiten liggen van alle gezinsleden en wat ieder gezinslid nodig heeft. Je hoeft voor deze therapie niet creatief te zijn want alle opdrachten worden volledig aangepast aan de interesse en vaardigheden van alle gezinsleden!

Heeft u nog vragen of wilt u weten of beeldende therapie geschikt is voor uw kind of uw gezin? Neem dan contact op! Ik vertel er graag meer over

Reacties gesloten